V Всеукраїнський лісопромисловий форум до 150-річчя НЛТУ України

Нещодавно в межах XXV Міжнародної виставки “Деревообробка”, відбувся V Всеукраїнський лісопромисловий форум присвячений 150-річчю Національного лісотехнічного університету України. Упродовж п’яти років лісовий форум став унікальним комунікативним майданчиком для підприємців, науковців та представників органів влади. Тематика цьогорічного лісопромислового форуму – “Лісовий сектор України: співпраця науки і виробництва на шляху зеленої відбудови країни”. Організаторами та партнерами форуму виступили Державне підприємство “Ліси України”, Національний лісотехнічний університет України, Асоціація деревообробників та лісозаготівельників Львівщини, Європейська асоціація виробників піддонів (EPAL).

IMG 3274

IMG 3267

IMG 3231

Як слушно зазначив ректор НЛТУ України, чл.-кор. НАН України, професор Володимир Загорський: “Попередні форуми підтвердили свою значущість стосовно синтезу науки, виробництва і управління для обговорення актуальних проблем лісового господарства і деревообробної галузі та перспективного планування майбутнього розвитку лісопромислового сектору України. Йдеться про сектор, у який входить низка напрямів економічної діяльності – від лісового господарства і деревообробної промисловості, вироблення енергії з деревини та зеленого туризму до “лісотехнічної” освіти і науки та інших, пов’язаних із лісом видів діяльності. Наш університет був співорганізатором перших чотирьох лісопромислових форумів, що проведені у 2020 – 2023 роках і, звичайно, ми раді приєднатись до організації п’ятого форуму”.

Запрошеними на захід були представники: Офісу Президента України, Кабінету міністрів України, народні депутати, Державного агентства лісових ресурсів України, регіональних офісів ДП “Ліси України”, Національної академії наук України, міжрегіональних управлінь лісового та мисливського господарства, Української енергетичної та Української універсальної бірж, галузевих деревообробних підприємств України, лісозаготівельних підприємств, Асоціації “Національна система лісової добровільної сертифікації”, FSC Україна та профільних коледжів і вищих професійних училищ.

З вітальним словом виступили: Міністр кабінету міністрів України Олег Немчінов, ректор НЛТУ України Володимир Загорський, заступник голови Львівської військової обласної адміністрації Іван Собко, керуюча справами виконавчого комітету Львівської міської ради Наталія Алєкєєва.

Спікери презентували цікаві виступи в межах тематичних блоків. Про історичні віхи НЛТУ України та перспективи розвитку, а також про зелену відбудову України розповіли директор Навчально-наукового інституту деревообробних технологій і дизайну НЛТУ України, професор Володимир Маєвський та завідувач кафедри технологій меблів та виробів з деревини, професор Орест Кійко. З цікавою доповіддю про застосування деревино- та лісотоварознавчих методів у запобіганні нелегального обігу деревини виступив завідувач кафедри ботаніки, деревинознавства та недеревних ресурсів лісу, професор, експерт ГО “Лісові ініціативи і суспільство” Леонід Осадчук. Директор Навчально-наукового інституту інженерної механіки, автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій НЛТУ України, професор Ігор Ребезнюк поінформував присутніх про нові редакції чинних галузевих ДСТУ.

Під час форуму також виступали: виконавчий директор ДП “Ліси України” Ігор Лицур; начальник Управління лісового господарства та відтворення лісів Державного агентства лісових ресурсів України Ігор Будзінський; експерт-дорадник запитань лісового товарознавства і технологій деревообробки, заступник Голови Технічного комітету стандартизації-18 “Лісові ресурси”, експерт-консультант з лісової сертифікації за системою FSC, консультант із сертифікації СЕ Наталія Марченко; експерт-дорадник з питань технології деревообробки та виготовлення виробів з деревини, Голова Технічного комітету стандартизації-18 “Лісові ресурси” Наталія Буйських; керуючий МТБ Банк Дмитро Ткаченко; директор ТзОВ “Українська ресурсна біржа” Денис Бутенко; виконавчий директор Асоціації “Національна система лісової добровільної сертифікації” Алла Оборська.

Загалом під час обговорень на форумі виокремлено такі основні проблеми лісового сектору:
- встановлення обсягів та структури лісових ресурсів України за результатами дистанційного зондування Землі, що є важливим для формування політики у багатьох сферах державного управління, таких як лісове господарство, переробка деревини, працевлаштування, біорізноманіття, зміна клімату тощо;
- відкритість для публічного обговорення стратегії розвитку ДП “Ліси України”;
- проблемні питання та способи їх врегулювання з метою забезпечення справедливих, чесних і рівних умов для всіх учасників аукціонних торгів на ліцензованих товарних біржах із продажу деревини;
- вирішення деклараційних митних проблем експорту необрізних сухих пиломатеріалів, що створило суттєві труднощі в роботі деревообробних підприємств України;
- зміни до Закону про оцінку впливу на довкілля при проведенні санітарних рубок у відповідності регламенту ЄС щодо боротьби із знелісненням (EUDR).
- гармонізація чинного законодавства та нормативно-технічних матеріалів стосовно нових правил експорту продукції з деревини в країни Євросоюзу з січня 2025 року.

Модератори V Всеукраїнського лісопромислового форуму: виконавчий директор Асоціації “Національна система лісової добровільної сертифікації, кандидат сільськогосподарських наук, доцент Алла Оборська та заступник директора з наукової роботи Навчально-наукового інституту деревообробних технологій і дизайну НЛТУ України, кандидат технічних наук, доцент Галина Ортинська.

На завершення заходу відбувся аукціон та збір коштів на дрони для 420 Окремого Стрілецького Батальйону у рамках Благодійного проєкту “Пташки Перемоги”.

Колектив НЛТУ України також були активними учасниками XXV Міжнародної виставки “Деревообробка”, мали змогу поспілкуватися зі стейкхолдерами та налагодити нові партнерські зв’язки з виробничниками.

LOGO Vk

Last modified on Вівторок, 25 червня 2024 13:46

logo nltuНАЦІОНАЛЬНИЙ
ЛІСОТЕХНІЧНИЙ
УНІВЕРСИТЕТ
УКРАЇНИ

 

 

© 2023 НЛТУ України

Адреса

  79057, м.Львів,
    вул. Ген.Чупринки, 
103
(032) 237 80 94,
    (032) 237 79 88
nltu@ukr.net
www.old.nltu.edu.ua
 f  facebook.com/old.nltu.edu.ua

Підтримка

Центр комунікацій

Матеріали, пропозиції та побажання надсилайте на електронну адресу site@old.nltu.edu.ua

При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.

JoomShaper